Dokkarunden. En stor kontrast mot Oslo Maraton. Kan noe gjøres?

Førstkommende søndag (22.sept) går årets Dokkarunde av stabelen med start og mål på Dokka stadion. Et godt gjemt perle av et arrangement. Løpet har et premiebord av uante dimensjoner. Jeg tror faktisk det har vært flere premier enn deltagere. Det takket være Bjørn Bjørnengs mangeårige innsats mot handelstanden på Dokka.

Selve løpet går i fine omgivelser med variert underlag og passe krevende kupert. At løypa er akkurat 10 kilometer er også fint, selv om det ikke er noen direkte perseløype. Til det er medbakkene litt i bratteste laget og stipartiene mot slutten litt for hastighetsbegrensende.



Løpet kommer i år skikkelig i skyggen av Oslo maraton som går samme helg.

Oslo Maraton med enorme 23 000 påmeldte!!!  Dette gleder et gammelt (og fortykket) løperhjerte. En ny løpebølge herjer landet. Oslo maraton hadde for ti år siden et deltagerantall på under 2000. Vi snakker her om en 15-dobling på ti år.
Men så favner nå også Oslo Maraton en befolkningmengde på 1,7 millioner (Stor-Oslo).

Dokkarunden hadde i fjor 50 deltagere. Dokkarunden favner langt færre. Gjøvikregionen har omtrent 75 000 innbyggere. Hvordan blir da deltagerratioen på de to løpene?

Oslo Maraton: 23 000 påmeldte av 1 700 000 gir en ratio på 1: 74
Dokkarunden: 50 påmeldte av 75 000 gir en ratio på 1: 1500

For å oppnå Oslo Maraton-ratioen må Dokkarunden fleske til med bortimot 1000 deltagere.

Oslo Maraton treffer flere. Noe som sikkert skyldes god markedsføring og kanskje at byfolk i større grad har kastet seg på løpetrenden. Med 23 000 deltagere er det også betraktelig lettere å gjemme seg i massene. Være anonym. Med 50 deltakere blir du lettere lagt merke til av venner og kjente i ei lita bygd. Det er kanskje ikke like interessant for de som ikke løper fort og ikke ønsker oppmerksomhet rundt sine egne prestasjoner. Dette kan man se av fjorårets resultatliste der du nesten ikke har løpere over 45 minutter.


Villedende markedsføring? 
Gjør et kjapt googlesøk på "Dokkarunden" og du finner svært få treff. De fleste treffene går i retning av "Dokka rundt". Et sykkelritt i indre Vestfold. Heldigvis ligger løpet inne på terminlista til kondis . Men det står ikke oppført noe starttid. Nordre Land idrettslags nettsider har også nettopp skrevet en liten nyhetssak om Dokkarunden hvor det også står oppført starttid (Søndag kl 12 for trimmere og 13 for aktive). Men det står ikke hvor løpet starter. På facebook har også idrettslaget lagen en liten hendelse, men står der oppført med løpsstart kl 18.30....

Løpet går altså av stabelen søndag 22. september på Dokka stadion. Start for trimmere uten tidtaking kl 12.00 og konkurranseklassa kl 13.00. Det kan løpes enten 3 km eller 10 kilometer.

Løpsfest i Gjøvikregionen
Som jeg har snakket om tidligere så har Oppland to-tre relativt store løpsarrangementer. Birkebeinerløpet og Fjellmaraton to helger på rad i juni. To store arrangementer som nå har endt opp med å konkurrere om deltagerne... I tillegg har Viggaløpet fra Gran-Brandu eller omvendt fått stor oppslutning siste årene takket være en aktiv markedsføring av kommunen og større bedrifter. Her har mosjonsklassen vokst seg temmelig stor. Viggaløpet konkurrerer også mot det betraktelig større Sentrumsløpet i Oslo da det går i månedsskiftet april-mai.

Jeg tror det er klart for et skikkelig storarrangement av et høstløp i Gjøvikregionen. Med Gjøvikregionen mener jeg da de fem kommunene i Gjøvik, Land og Toten.

Jeg tror man fint kan lage et arrangement som om noen år vil trekke noen tusen deltakere. Men man må tørre å satse litt, tørre å tenke stort. Lænningen teinkjer kæsshe itte så digert....:-)

Uansett. Nå på søndag stiller nå jeg til start på Dokkarunden. Håper det er flere som har gjort seg opp den tanken, uansett om de løper på 30-40-50-60-70 eller 80 minutter. Prestasjonsangst har vi alle, uansett nivå. Det er en del av gamet, og et viktig krydder i mestringens gryte.

Med 38.25 i Drammen satser jeg nå på å komme meg under 40 minutter. Med god dagsform kanskje under 39 minutter. Løypa er jo en del tyngre enn den flate Drammmensløypa. Jeg tipper det blir noen lokale oppgjør, og jeg ser for meg at både jeg, Geir Arild, Bjørn Tore og Vegard kommer innenfor samme minuttet. Hvem har truffet best med formen?

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Seiglivede myter om tredemølla

Fagsnadder: Høy puls hos uerfarne løpere.

Trening til ultraløp. En nybegynners erfaring.