Terrengsko til Nordmarkstraveren? Hva med Inov-8 X-Talon 212?

Dette er en oppdatering av en terrengskoanmeldelse i forkant av Birkebeinerløpet i juni. Jeg ser at innlegget har ganske mange treff, og jeg tenker det kan være aktuelt å bringe denne artikkelen frem nå i forkant av nordmarkstraveren, som er et løp hvor denne skoen vil være meget godt egnet etter min mening. Skoen er lett og smidig, og sitter som støpt på forskjellige varianter av skogsbunn. Skoen passer nok bedre for Nordmarkstraveren enn Birkebeinerløpet. 

Innlegget er ikke på noen som helst måte sponset. Jeg synes skoen er knallgod, og ønsker bare å dele mine erfaringer med dere. 

____________________________________________________________________________________________

Erru godt skodd sa folk.... Jaaaaa sa folk.


Å være dårlig skodd er ikke noe godt skussmål. Ikke i disse dager, og ihvertfall ikke i løpsmiljøet. Skofetisjistene vanker ikke lenger bare på Jimmy Choo, Berluti, Nine West og Skin Madden. Nå er det joggeshop, runningwarehouse, wiggle og løplabbet som er skofetisjistenes hellige gral. Lavdrop og nulldrop i alle merkevarianter. Wibrams fem tær, Vivos minimalisme og Hokas maksimalisme. Nike free og Asics 33.
Jaggu klarte dom å få utstyrshysteriet inn i den enkleste sporten av dem alle, løpingen.


Og jeg biter på. Sluker det, på linje med en glupsk åbbår en vakker solskinnsdag. Jeg er ingen skofetisjist. Jeg har større kunnskaper om fisking enn om joggesko. Men jeg har sansen for gode joggesko (hvem har ikke det?). Jeg har sansen for god passform og god løpsfølelse. Asics har i mange år gitt meg dette, og vil nok fortsatt gjøre det fremover. Men ikke på terrengfronten. Jeg har ikke funnet noen gode Asics-terrengsko. Jeg har heller aldri løpt veldig mye i terrenget, så terrengsko har jeg ikke hatt så veldig mange par av. I fjor kastet jeg mine siste terrengpar. Et par kav utslitte adidas adizero xt av god gammel årgang. Birkebeinerløpet-2013 ble det siste de fikk være med på.

Terrengsko i Birken? 
Denne forsommeren sto jeg altså uten terrengsko, men er påmeldt birkebeinerløpet. Er det riktignok en motsigelse? Er det behov for terrengsko i Birken? Det er jo knapt et terrengløp. De første seks,sju kilometrene går i faste, fine og planerte langrennsløyper, ispedd en og annen myrklump. Deretter går det aller meste på skogsbilveier og grusete stier. I 2013 stilte de fleste av de beste i vanlige racingsko. Det er den gemene hop som er så jævla utstyrfiksert, statusjegere. Men så var det også tørt og fint under fjorårets løp. Det stiller ikke like store krav til sko og såler.
Eliten på tur ut at Birkebeineren skistadion under fjorårets Birkebeinerløp. Løpets eneste asfaltstrekke. 

Inov-8 X-Talon 212
Jeg mente uansett at jeg trengte en terrengsko. Godt å ha hvis det blir bløtt under årets birkebeinerløp, og godt å ha på treningsturer i terrenget som jeg av og til tar meg.
Mer eller mindre tilfeldig ramlet jeg over et salg på xxl, samtidig som det var 25% rabatt med DNB's mastercard. Her fikk jeg den ganske så populære terrengskoen Inov-8 x-talon 212 til kr 750,-. Det slo jeg til på. Tre dager senere var de hentet på posten. Den spennende unboxinga gikk unna på null komme niks og føttende ble tredd rett ned. Lurt å innlede med litt vanlig gåing. Som navnet tilsier så er de relativt lette med sine 212 gram. De har en relativ flat såle med god bakkekontakt og medium drop på 6 mm. Yttersålen har kraftige og myke gummiknaster som ikke gir særlig kontant løpsfølelse på asfalt, men som fungerer særs godt i terrenget.
Senest i år vant skoen en runners world-kåring for beste trail-sko. Se mer på Inov-8's nettsider

Den siste utgaven kommer i freske farger, og er slett ikke så verst å se på. Den ser relativt robust ut til å være en lettvekter, men svaret på det har jeg ikke før om et års tid. Passformen er av den litt smale og avlange typen. Jeg hadde nok blitt litt mer fornøyd dersom den hadde vært bittelitt breiere ved tåballene og bittelitt kortere i snuten. Jeg vil gjerne at alle sko skal være som Asics ds-trainer... Det er mulig at den smale forfoten er nødvendig for å unngå for mye sidelengs "vandring" av forfoten inni skoen. Det vil fort gi gnagsår og vassblemmer etter mange kilometer på ujevnt underlag.

Jomfruturen
Jeg tok nylig med meg skoen på den første skikkelige testturen, etter å ha gått den litt inn på jobb noen dager. Det var en terrengtur i de dype skogene i innlandet. Nærmere bestemt skogen mellom Fluberg og Lausgarda, og deler av den gamle Bergenske kongeveg. Det vil si fin og tørr skogssti, myr, torv, bløuthøl, furuskogsbunn, gjørme, røtter, traktorveier og litt grusvei. Dårlig med fjell og glatte svaberg.

Sitter som spiker på vanlig tørr skogsbunn. Noe annet hadde jeg vel ikke trodd heller. Men på gammel klopping med langsgående furu beit ikke denne såla seg fast. Men der er det kanskje bare piggsko som sitter...

Sjeldent underlag til meg å være. Tung myr er vel mer forbeholdt skiløperes grunntrening. Skoa satt fortsatt på meg etter endt overfart. Bløte og fine, men merket lite til det på resten av turen. 

Gress er det en del av de første kilometrene av Birken. Egentlig helt til matstasjonen ved Sjøseterveien. Tørt gras er vel ikke terrengskoens største utfordring, ei heller for x-talon 212. Bilen i bakgrunnen hadde nok satt seg fast under litt bløtere forhold antar jeg. 

Konklusjon
Løpsfølelsen er super. De sitter godt på foten ved ujevne forhold. Ingen gnaging, gnissing eller vandring inni skoen. De er lette og smidige. Mellomsålen er relativt tynn, men skaper ikke noe ubehag ved løping i skogen. Løping på kvass stein og pukk kan kanskje bli noe ubehagelig. Skolissene sitter godt, og skoen sitter godt på foten til tross for ganske lav halkappe. Yttersålen sitter som sagt på på vanlig terrengunderlag, men jeg fikk ikke testet den på vått føre. Tørr stein og tørre røtter satt den også ganske godt på.

Jeg er ikke overbevist om dette er den riktige skoen for Birkebeinerløpet. De myke knottene i yttersålen er relativt godt merkbare på harde grusveier og jeg føler at det "gynger" litt i landing og fraspark. Jeg er redd noe av snerten i steget blir borte av dette. Mange av birkebeinerløpets kilometre foregår på relativt hard grusvei. På litt mykere og løsere underlag som gress, jord og torv har man ikke samme problemet. Her gir knottene spikerfeste og du kjenner at du biter deg fast i underlaget, også under den siste tåavviklingen mot underlaget.

Nå som jeg har kjøpt dem, regner jeg med at jeg kommer til å bruke de under årets birken. I hvertfall hvis det blir bløtt.


NB! X-Talon 212 er en såkalt off-trail-sko, og er først og fremst beregnet på løping utenfor sti. Her kommer de myke knottene bedre til rette. For løping på sti og grusvei kan det hende den såkalte Trailroc 245 er et bedre alternativ. Jeg vil tro disse har en mer kontant løpsfølelse på litt hardt underlag som grusveier o.l. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Trening til ultraløp. En nybegynners erfaring.

Fagsnadder: Høy puls hos uerfarne løpere.

Anmeldelse: Neoprensokker i bløtt vårterreng