Oppsummering av løpeåret 2016

Nok et treningsår er over. Vi er igjen i november. Omstillingsmåneden. Erfaringer fra sesongen evalueres og vi kikker frem mot en lang og mørk treningsvinter som skal sørge for at vi stiller hakket sterkere til neste års konkurranser.

Som tidligere år så vil jeg gjøre en liten evaluering av forrige sesong i dette blogginnlegget. Neste innlegg vil omhandle hva slags planer jeg har for neste sesong.

5 års treningsoppsummering
"Running with Kenyans" på Kamenari stadion, Iten. Bra fall i kroppen på kenyanerne....
Kort oppsummert fra de fem siste årene, så trappet jeg opp treningen noe etter vårt lille opphold i Iten, Kenya i februar 2013. Det oppholdet startet denne bloggen, og gjorde at jeg økte treningsdosene og målsettingen med løpinga noe. Siden da har mengden vært ganske jevn rundt 2500km/år. Dette er ikke spesielt mye, men alt er relativt. Det er et ukesnitt på rett under 50 km.

Jeg har hatt litt forskjellige tilnærminger, og satsingområder disse årene. Vinteren 2013-2014 ble treningsfilosofien hentet fra Hadds treningsprinsipper. Interessant læring, og trening som jeg fortsatt mener passer min fysiologi bra. 2013 og 2014 var konkurranser opp til halvmaraton målet, og jeg presset blant annet 10 kilometertiden ned til 37.01 i 2013 og 36.51 i 2014. Jeg var fornøyd med dette prestasjonsnivået og fant ikke lenger særlig behov for å presse 10km-tiden noen små sekunder til. Og tider under 35 min lå ikke innenfor min rekkevidde.  2015 ble derfor året jeg skulle kutte ut alle hektiske intervaller og nitidig fokusering på kilometertider. Tiden var inne for lange eventyraktige ultraløp. Som travel trebarnsfar erfarte jeg at det ble vanskelig med mange lange langturer og oppladingen ble ikke optimal for ultraløp. Jeg gjennomførte den 90 km lange UltraVasan på en meget tilfredsstillende måte og fikk med det en, for meg, verdig avslutning på min lille ultrasatsing.
Stabil totalmengde de fire siste årene, selv om det gjemmer seg en del forskjeller bak tallene.

Oppsummering for sesongen 2016
Rotterdam Marathon 2016
Kjapt etter UltraVasan i august 2015 konkluderte jeg med at det ikke var tid nok til å fortsette med ultraløping. Ut fra livssituasjonen ville jeg ikke klare å trene de jevnlige laaaangturene jeg selv mener jeg bør gjøre for å være en ok ultraløper. Jeg ville løpe raskere og kortere igjen, og satte meg mål som 3000m under 10-blank. 5 km eller 5000m under 17.30 og 10 km under 36.40. Disse målene kom litt i skyggen i løpet av vinteren, da Geir-bror fikk med med til å løpe maraton i Rotterdam i april. Maratontreningen utpå senvinteren og tidlig vår tok såpass mye fokus, og stjernesmellen i Rotterdam gjorde at jeg ikke fikk til ordentlig trening frem mot sommeren. Sommerferien er ei vanskelig treningstid og den gjorde ikke formnivået mitt noe bedre. Så mine opprinnelige mål på de kortere distansene gikk ikke inn. Jeg gjorde heller ikke noen gode forsøk.

Jeg tar med meg et par-tre gode konkurranseopplevelser fra sommeren. En fjerdeplass totalt på miniton på Beitostølen er jeg godt fornøyd med, selv om jeg løp noen sekunder saktere enn målsetting.
Oppløpet på miniton gjennom Beitostølen sentrum

Et 20-minuttersløp i terrenget på Lands museum tydet også på at formen var bra da GPS-klokka antydet en nesten utrolig fart på stiene der. Avslutningsvis var jeg godt fornøyd med tiden på Sognsvann rundt medsols i høstferien. 11.24 var noe bedre enn antydet på forhånd, og ikke mer enn 30 sekunder bak persen satt for 13 år siden.

Månedene jan-feb-mars var ok, men april til september er ikke noe å skryte av. Sesongen 2017 startet nå i oktober.Nå spørs det hva det er som motiverer meg til å optimalisere treningen gjennom denne vinteren. Hvor mye får jeg til å trene denne treningsvinteren, og hvordan vil treningsprinsippene være? Hva skal målsettingen være for 2017?

Kommentarer

 1. Fra et bloggleserperspektiv hadde det vært spennende å følge målrettet trening mot 3k-5k, er jo en ekstrem overvekt av bloggende (super)mosjonister som satser mot 10k-ultra.

  Uansett hva det satses mot får du ha lykke til med nytt treningsår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Det er nok en ganske stor overvekt av (super)mosjonister som satser mot 10k-ultra i forhold til 3 og 5k. Så bloggforholdet står kanskje i stil til det.

   Men 3k og 5 k er artige distanser det, og treningen for 3k, 5k, 10 k og halvmaraton er jo nesten helt lik store deler av året.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Trening til ultraløp. En nybegynners erfaring.

Fagsnadder: Høy puls hos uerfarne løpere.

Anmeldelse: Neoprensokker i bløtt vårterreng