Gå` ta banen! Et arrangement på skinner.

Børst støvet av skia dine til den 15. februar! Da blir det folkefest på ski langs den forhåpentligvis snart nedlagte Valdresbanen, fra Eina til Dokka. Mange aktører i distriktet jobber for å få en avklaring rundt banens fremtid. En trase som har et stort potensiale som gang- og sykkelvei.
 Se en tidligere artikkel fra NRK`s nettsider her
De siste årene har vi jobbet frem en sammenhengende skiløype på hele strekket, som nå toppes med et felles arrangement.


Frivillig samarbeid knytter bygder sammen.
Snøen laver ned, løypekjørere fra fem forskjellige foreninger er samstemte i oppkjøringen av sammenhengende "trikkeskinner" langs hele jernbanestrekningen.
  • Røde kors kjører løypa fra Dokka stasjon til Odnes stasjon (Land sag).
  • Fluberg skiklubb tar over og kjører videre til den lille stasjonen Gabrielstuen nord for Hov.
  • Derfra og videre sørover til Skrukli kjører Søndre Land kommune.
  • Over Trevatn kjører Trevatn idrettslag
  • Eina sportsklubb har ansvaret for den siste biten fra Saga og (nesten) til Eina stasjon.
Mat, drikke og aktiviter ved alle stasjoner!
Velforeninger og frivilligsentraler sørger for flere ulike happeninger og småarrangementer ved alle stasjonene langs banen! Det vil bli servert mat og drikke ved alle stasjoner. Med god variasjon blir det ulike leker og konkurranser ved de forskjellige stasjonene. Det blir bålgrilling, stafetter, naturstier, hoppbakker, akebakker og mye anna moro!


Ski-maraton?
Det legges også opp til at folk kan gå fra stasjon til stasjon med forhåndslagde klippekort. Kanskje noen velger å gå hele veien fra Eina til dokka. En strekning på ca 48 km. Med nesten tosifret antall matstasjoner kan dette bli en fin tur for mange ivrige mosjonister og turløpere.  For de litt mer ivrige langrennsløperne er denne traseen en utmerket treningstrase til langløp som Vasaloppet m.m. Den slynger seg gjennom vakker natur uten å utfordre på syretunge fiskebeinsbakker eller skrensing i bråe utforkjøringer. Kraftløpere kan med letthet stake seg gjennom hele traseen på godt føre.


Lavterskel
Først og fremst ønsker dette arrangementet å spre skiglede til liten og stor, og kanskje først og fremst til de som kvier seg litt til å ha ski på beina. Traseen er jo som nevnt temmelig flat, så ingen trenger å være redde for verken krappe svinger, harde motbakker eller skumle nedfarter. Her er det bare å rusle fremover i et jevnt sig for de ski-engstelige som har en hang til det trygge og forutsigbare. For barn og unge kan dette kanskje bli litt monotont. Da er det helt supert at det skjer noe ved hver stasjon. Dette gir hyggelig og aktive avbrekk med muligheter for litt mer fartsfylte aktiviteter.

Skaff deg skyss!
For å oppleve mest mulig av banen og arrangementet er det lurt å gå fra A til B. Utfordringen er at man da er avhengig å bli kjørt enten ut eller tilbake. Så vidt jeg veit blir det ikke arrangert noen form for fellestransport. Det kan jo da være lurt å forhøre seg meg familie og venner om samkjøring ut, og ha som mål å gå hjem igjen. Distansen velger man selv. Løypeprofilen er slakt hellende fra Eina på 405 moh til Dokka på snaue 150 moh.

Gå' ta banen har egen facebookside hvor det legges ut bilder og oppdateringer av det som skjer på de forskjellige stasjonene. Det oppfordres også til å legge ut bilder på Instagram med hasjtaggene #gåtabanen og #valdresbanen. Bilder med disse hasjtaggene kommer opp i høyremodul på denne bloggen.

#gåtabanen
#valdresbanen

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Trening til ultraløp. En nybegynners erfaring.

Fagsnadder: Høy puls hos uerfarne løpere.

Anmeldelse: Neoprensokker i bløtt vårterreng