Påskeaktiviteter og gammeldagse intervaller
Påska har forløpt som normalt; ti dager med ferie og stort sett normale treningsmengder. Været har vært helt fantastisk. Ferien startet med oppkastsjuken på minstejinta. Det er ikke normalt. Turen til hytta under Hallingskarvet ble dermed utsatt et par dager. Det spilte ingen stor rolle, været var like bra hele påska. Resten av gjengen unngikk å bli smittet. Flaks!
Jeg fikk meg en god løpetur på formiddagen før avreise fjellet mandag formiddag. 21 kilometer med snittkilometertid på 4.45. En kjempefin runde over Flubergbrua, nordover langs vestsida, over isvegen ved Land sag og tilbake gamlevegen i Odnes og riksvegen om Svingvoll. Pulsen var farlig lav, og holdt seg store deler av tiden på 130-tallet, dette også til tross for kilometertider ned mot 4.30. Jeg trenger en del slike tomilsturer utover våren for å ha nok stayerevne til å holde trøkket oppe siste fem km på halvmaraton til sommern.
På Ustaoset var det supert påskevær, men litt kaldt. Vi kom opp i 19-tiden og kastet parg og unger opp på scootern og dundret i vei oppover lia retning Hallingskarvet. Det var 13 kalde og frisk vind rett i fleisen. Morgenen etter kom det fra radioen at det var 29 kalde på Finse et par mil lenger inn i fjellet. Brrr. Men sola varmet godt, så utover dagen kunne man både kaste votter, lue og jakke.
![]() |
Morgenutsikten fra hytta. Vinterpåske innover mot Finse. Knakende kald snø gjorde påsken klisterfri. |
Anne Mari lager lunsjplass i sydhellinga til Hallingskarvet. Rett i nærheten var det gode muligheter for både skihopping, rompebrettaking, snøhulebygging og "halfpipe-kjøring". |
Bygging av hopp. Jeg blir mange ganger frustrert over mang et hopp jeg ser i løpet av en vinter. Nesten alle er korte og høye, bråe overganger og ustyrlig sprett. Nå kan det hende at mine tanker er litt utdaterte. En hoppbakke er ikke lenger en hoppbakke. Men når det gjelder grunnleggende hoppinnlæring så er det et basalt element som er nødvendig for gode opplevelser. Start med et lite og flatt hopp. Et "for" lite hopp tvinger frem god sats. Det ser kanskje litt puslete ut, men det krever sin mann å få til lange svev på små og flate hopp. Og et flatt, langt og lite hopp gjør at langt flere setter utfor i ovarennet, og ikke bare et par av de modigste mens resten står måpende og misunnelige å ser på.


...16x500 metere med 45 sek pause. Ei økt som visstnok ikke har intervaller lenge nok til å oppnå særlig effekt på maksimalt slagvolum. Men det er ei økt som jeg synes er artig å kjøre. Den er lettere å gjennomføre rent mentalt i forhold til tusenmetere. Det er bare halve innsatsperioder. Og farta er også en del raskere enn vanlige tusenmetere. Jeg limer inn grafen fra garmindagboka for å ta en nærmere kikk.
Pulsgraf fra 16x500 metersøkta. Makspulsen min er på rundt 180-182 på en god dag. Terrenget jeg løp i var lettkupert, derav litt ujevne pulstopper på intervallene. |
Erfaringen min tilsier at slike typer intervaller har effekt, uten at jeg kan dokumentere det svart på hvitt, jeg bare har en formening om det. Før i værn kjørte vi også mange 200 metersøkter med 30 sek pause. Opp til 30 repetisjoner. Dette gir heller ingen særlig varighet i høye pulssoner. Men disse øktene mener jeg også har god effekt på prestasjon i løp kanskje opp til 10 kilometer. 200 meterne ble da kjørt på 33-34 sekunder (noe som da tilsvarte 1500-meterfart).
Vel-vel. Det viktigste for meg er å trene mest etter lysta, og når lysta er en salig blanding av gode opplevelser og bedre prestasjon så blir treningsmetodene også deretter. Noen økter har kanskje ikke optimal fysiologisk effekt, men fungerer mer som mentalhygiene.
Kommentarer
Legg inn en kommentar